Bariéry spojené s cestováním

Mnoho potenciálních cestovatelů si na poslední chvíli často najde důvod, proč nesbalit kufry. Ubytování je příliš drahé, destinace zbytečně daleko, a určitě tam mají moc nebo málo slané moře. Kdo chce, záminku si vždycky najde. Patříte i vy mezi ty, kteří si budou prohlížet fotky exotických zemí z pohodlí domova a neustále hledat důvody, proč to nejde? Pro věčné potenciální cestovatele jsme připravili článek o možných bariérách, a jak na ně vyzrát.

Hluboko do kapsy

O cestování se mluví, jako o jediném případě, kdy utrácíte peníze, ale stáváte se zároveň bohatší. Samozřejmě se jedná o kulturní obohacení, které spočívá v poznávání odlišných civilizací, způsobů života i nahlížení na svět. Za tento druh obohacení ovšem nezaplatíte tolik, kolik si myslíte. V dnešní době už nemusí vysněná dovolená vysát vaše celoživotní úspory, stačí jen umět hledat. Velké oblibě se těší služby Airbnb nebo CouchSurfing, jejichž výhoda spočívá především v přijatelné ceně. Jedná se o servery, na jejichž stránkách mohou obyvatelé z různých metropolí nabídnout turistům své bydlení k pronájmu. Vybírat si můžete podle ceny, vybavení bytu i možnosti samostatných pokojů. Pokud byste přece jen raději využili služby hotelu, mohou vám v cestě za nejlepším ubytování pomoci cenové srovnávače.

Kulturní rozdíly

Najít odvahu a vyrazit za dobrodružstvím do zahraničí bývá pro mnohé často velkou překážkou především kvůli kulturním rozdílům. Jedná se o krok daleko za komfortní zónu každého z nás, což nemusí být vždy příjemné. Není nutné hned začínat v hlubinách amazonských pralesů. Pro začátek zkuste zvolit některou z oblíbených turistických destinací, nabídka je široká a služby jsou často alespoň částečně přizpůsobené evropským turistům. Sami pak poznáte, až bude čas vyrazit za hranice dovolenkových komplexů. Poznávání jiných kultur vám může rozšířit obzory a dopřát spoustu nových zážitků, byla by tedy opravdu škoda, abyste kvůli strachu seděli doma.

Jazyková bariéra

Jazyková bariéra je pravděpodobně nejčastější obavou spojenou s cestováním. Strach, že si na dovolené nedokážete objednat pití nebo se zeptat na cestu, je naprosto pochopitelný. Vyrazíte-li však vyzbrojeni alespoň základní znalostí anglických frází, nemusíte se ničeho obávat. V nejzazších případech si vystačíte i s komunikací „rukama nohama“. Pokud ovšem chcete větší jistotu, co se jazyka týče, může vám pomoci překladatelská agentura. Stačí si sepsat možné scénáře v češtině a o překlad do angličtiny už se agentura postará. Ověřit správnost některých výrazů či vět vám pomůže také online překladač.

Vždycky se najde důvod, proč nevyrazit na cesty a raději strávit dovolenou v bezpečí domova. Ale až budete příště závistivě sledovat fotky kamarádů z exotických dovolených, nezapomeňte, že i vy můžete kdykoli sbalit kufr. Zkuste zahodit výmluvy, seberte odvahu a jeďte. Uvidíte, bude to stát za to!

Doporučené články