Nevíte, kam letos na dovolenou? Vydejte se do zeleného ráje na ostrov Korfu

Zeleným rájem se velmi často nazývá řecký ostrov Korfu. Nádherné olivové háje střídají husté lesy plné příjemně vonících eukalyptů a vznosných cypřišů. Tato zeleň krásně kontrastuje s tyrkysovou barvou moře, které lemuje ostrovní pevninu. Označení perla Jónského moře si Korfu zcela jistě zaslouží. Naprosto oprávněně patří mezi jednu z nejoblíbenějších prázdninových destinací.


Pro každého se něco najde

Členité pobřeží zeleného ostrova Korfu (řecky Kerkyra) s rozlohou 592 km2 vás zve k návštěvě. Vydejte se sem s Greece Tours a nebudete litovat. Proč letos o prázdninách vyrazit právě sem? Středoevropané vítají především zdejší klimatické podmínky, které postrádají extrémní výkyvy teplot. Tradiční přímořská letoviska otevírají svoji pohostinnou náruč. Klidné romantické pláže olizuje křišťálově průzračná mořská voda, a kdo miluje koupání v moři, přijde si zde na své. Spokojený bude ale i ten, kdo má rád rušná místa, kde se noční život plynule přehoupne do ranní ospalosti. Pokud se ale po pár dnech polehávání na pláži už začínáte lehce nudit, vězte, že tady nebudete. Najdete zde totiž nádherné lesy a hory, které přímo vybízejí k turistickým výšlapům. Jestliže neodoláte toulkám po ostrově, můžete obdivovat krásné zapadlé vesničky v horách i osamělé kláštery nebo středověké pevnosti. Zkrátka každý si zde najde něco, co ho bude bavit a při čem si odpočine.

Odpočinek zkombinujete s cestováním

Za prohlídku stojí i hlavní město Kerkyra vystavěné v benátském stylu. Nejenom zde, ale ve všech letoviscích lemujících pobřeží ostrova najdete i stylové taverny, v nichž můžete ochutnat místní speciality a popít kvalitní víno. Odpočinek na písečných plážích a koupání v moři můžete zkombinovat také s poznáváním okolních ostrovů jako Kefalonia, Paxi a Antipaxi. Kdo chce, může vyrazit i na celodenní výlet do Albánie, kde je stále co objevovat, či na návštěvu Pargy. Pokud se chcete dopravit na Korfu po vlastní ose, rádi vám zajistíme ubytování i lodní lístky na trajekty mezi Itálií a Řeckem.

Které zákoutí si na ostrově vybrat?

1. Odysseova zastávka

Určitě vás nadchne Ermones na západním pobřeží ostrova. Mytologie vypráví, že tento klidný záliv skrytý uprostřed zeleného pohoří se stal poslední Odysseovou zastávkou před tím, než se vrátil na rodnou Ithaku. Učarují vám oblázkové, místy písečná pláže Z letiště to sem trvá asi 40 minut. Sportovce okouzlí zdejší 18jamkové golfové hřiště.

2. Půvabná vesnička Kalami

Původně rybářská vesnička v severovýchodní části ostrova, kde si anglický spisovatel Lawrence Durrell pronajímal známý bílý dům, se postupem času proměnila v menší letovisko, které si ale stále zachovalo komorní charakter – to je dnešní Kalami. Najdete zde několik taveren a obchodů. K procházkám vás jistě vyláká hezká krajina v okolí, je bohatá zejména na olivovníky. Zdatnější turisté si mohou vyšlápnout na pohoří Pantokrator, odměnou jim bude panoramatický výhled na celý ostrov.

3. Idylka pro rodiny s dětmi i seniory

Široká pláž plán světlounkého písku, to je Apraos na severovýchodě ostrova. Pozvolný vstup do vody je jako stvořený zejména pro rodiny s malými dětmi nebo seniory. Celkovou atmosféru dotvářejí různé stánky s občerstvením a menší obchůdky nabízející plážové potřeby. S malou loďkou se po křišťálově čisté hladině můžete vydat na návštěvu krásných pláží v okolí.

4. Destinace pro sportovce

18 kilometrů severně od hlavního města Kerkyry leží turistické středisko Barbati, které nabízí moc hezkou pláž plnou oblázků a nádherné průzračné moře. Pláž, která je velmi dobře přístupná a nachází se cca 150 metrů pod hlavní silnicí, uchvátí hlavně velice širokou nabídkou vodních sportů. Kromě toho doslova na každém kroku narazíte na nějakou hezkou malou tavernu, která se bude předhánět v nabídce místních specialit. Kávičku si můžete poručit v některé z příjemných kaváren, jako bonus si vychutnáte krásný výhled na moře.

5. Pohoda na pláži i u baru

Spousty restaurací, taveren, obchůdků a barů, to je Dassia, jedno z nejstarších a největších letovisek na Korfu. Leží na východním pobřeží ostrova, přibližně 12 kilometrů od hlavního města. Mezi Dassiou a Kerkyrou jezdí pravidelná autobusová linka, takže pokud strávíte svoji dovolenou v Dassii, do metropole to budete mít opravdu kousek. Dassia má moc hezkou polohu hned pod pohořím Pantokrator. Obklopují ji krásné cypřišové háje. Pro turisty jsou ovšem největším lákadlem pěkné pláže s hrubozrnným pískem a drobnými kamínky.

Doporučené články