Mít cestovní pojištění neznamená vrhnout se do všeho po hlavě!

Koupili jste si zahraniční dovolenou, sjednali jste si i svoje cestovní pojištění. Na dovolenou se těšíte, protože jste si splnili sny, které jste si celý rok jen prohlíželi v akčním letáku Čedok. Že jste si sjednali navíc i vlastní cestovní pojištění, to je chvályhodné. Teď je ale potřeba, abyste se v těšení trochu zastavili a uvědomili si, na co se vlastně vaše cestovní pojištění vztahuje. Nemůžete se totiž ani na dovolené a ani s vlastním cestovním pojištěním vrhnout úplně do všeho, co vás napadne.

Adrenalinové sporty jsou první stopka

Jestliže jste příznivcem adrenalinových sportů, tak jistě víte, že na ně musíte mít speciální připojištění. To proto, abyste dostali pojistné plnění, pokud by se při adrenalinu cokoliv událo. Kdo jste adrenalin doposud nedělali, pojistit si jej hned doma nemusíte.

Ale když se přece jen necháte k adrenalinu na dovolené zlákat, sjednejte si přímo z vaší dovolené připojištění adrenalinového sportu dodatečně. Ale dostatečně včas před tím, než se do samotného adrenalinu vrhnete – zkrátka si zajistěte, aby připojištění tou dobou již platilo. Adrenalinových aktivit je plný svět. I Alexandria ceník nabídne zájezdy, kde se dá adrenalinových příležitostí užít naplno.

Stal se úraz nebo jste onemocněli? Jeďte tam, kam doporučí asistent

Pokud musíte vyhledat lékařskou péči, tak si (jestliže to povaha nemoci nebo zranění dovoluje) na asistenční lince nejdříve zjistěte, která zdravotnická zařízení ve vašem okolí jsou pojišťovnou nasmlouvaná. Můžete mít jistotu, že půjde o prověřenou nemocnici nebo ambulanci, kde poskytnou co nejkvalitnější péči. Pojišťovna totiž usiluje o to, aby se minimalizovaly trvalé následky a nutnost vyplácet vyšší pojistné plnění. Jestliže však o své vlastní vůli (nikoliv záchrankou) pojedete do nemocnice, která není smluvním zařízením vaší pojišťovny, nemusíte obdržet celé pojistné plnění. To vám totiž může být kráceno na cenu plnění, které byste dostali na ošetření v té nemocnici, se kterou má pojišťovna smlouvu. Pojišťovna totiž bude hodnotit, zda by při návštěvě nasmlouvané nemocnice nevznikly nižší náklady nebo jednodušší postup než ten, co jste podstoupili v nemocnici, se kterou pojišťovna nemá žádnou dohodu. A tohle se vyplatí si rozmyslet.

Onemocněli jste už před dovolenou? Komplikace na dovolené vám nikdo neproplatí

Jestliže pojišťovna prokáže, že jste byli nemocní již v době odjezdu na dovolenou, rozhodně nepočítejte s tím, že by vám proplatila léčebné výdaje v zahraničí. Respektive, možná je proplatí. Ale výrazně zkrácené. Takže většina nákladů na léčení stejně půjde za vámi. Tato situace se týká i chronických nemocí, které na dovolené propuknou do akutního stádia. Například nemoci pohybového aparátu, žlučových cest, metabolické choroby a podobně. Proto zejména na dovolené si hleďte toho, abyste správně užívali své předepsané léky. A abyste drželi takovou dietu, jakou musíte.

Těhotenství je kapitolou sama pro sebe

Nikdo neříká, že by těhotná žena nemohla letět či jet na dovolenou. Může. Ale jen do určité fáze těhotenství. Většina pojišťoven pojistí maximálně 24. nebo 28. týden. Později už ne. Takže když vycestuje těhotná žena, která je ve vyšším než 28. týdnu těhotenství, náklady na případný předčasný porod nebo jiné komplikace v zahraničí jí nebudou proplaceny. Běžné zranění nebo nemoc, které nejsou nijak spojeny s těhotenstvím, však ano.

Úraz v opilosti? Škoda způsobená pod vlivem alkoholu?

Jakmile se opijete (prokazatelně opijete), tak se s pojistným plněním za pojistné události vzniklé během vaší opilosti rozlučte. Pojišťovny totiž, celkem logicky, počítají alkohol do výluk z pojištění. Když to jen trochu jde, řešte pojistnou událost až za střízliva.

Pojistil jsem si zubaře, nechám si na dovolené udělat nové zuby

Nenecháte. Tedy alespoň ne za peníze pojišťovny. Pokud jste podlehli dojmu, že cestovní pojištění hradí všechny zdravotní úkony, které si poručíte, tak jste dost vedle. Hradí se totiž pouze akutní a nejnutnější péče, když nejde o ohrožení života. Takže pokud si úrazem zlomíte zub, udělají ve zdravotnickém zařízení pouze základní ošetření, a tím to končí. Zbytek až u vašeho zubaře. Pojišťovna proplatí tuhle základní péči v zahraničí. A když máte i úrazovou pojistku, dostanete plnění za zlomený zub. Pomůže vám zafinancovat jeho náhradu.  

Doporučené články