Výstup na Kilimanjaro – jak je obtížný a co vás čeká po cestě

Máte v plánu nejenom pokořit sami sebe, ale i nejvyšší africkou horu? Pokud ano, vydejte se na Kilimandžáro. Tento vrchol je kromě toho, že patří mezi nejvyšší na světě unikátní i v tom, že se na něho lze dostat i s běžným turistickým vybavením. Pokud se chcete zařadit mezi osoby, které stanuly na vrcholu, podívejte se společně s námi na to, jak je to obtížné a co vás na cestě čeká.


Překvapí vás zima

Co může celou řadu turistů rozhodně překvapit, je zima. Pamatujte, že vrchol se nachází v nadmořské výšce 5 895 metrů a zde už je rozhodně nutné počítat s větší zimou. Dokonce takovou, že teploty během vašeho putování spadnou až na mínus 15 stupňů Celsia. A to pochopitelně znamená nutnost toho, že se bez kvalitního oblečení neobejdete. Základem je několik vrstev oblečení, které zajistí, že k vám neprostoupí zima, a stejně tak bude zadržený i případný silný vítr. Pochopitelně nezapomínejte také na kvalitní boty, čepice a rukavice.

Během jednoho dne výstup nezvládnete

I když se jedná o horu, která je turisticky dostupná, rozhodně nepočítejte s tím, že ji zdoláte během jednoho jediného dne. I proto vás při cestě na vrchol mohou čekat výškové tábory. Tím nejznámějším je Kibo Hut, který se nachází ve výšce 4 700 metrů nad mořem. Zde si budete moci odpočinout, stejně jako konečně i něco sníst. Pokud nechcete nést vlastní zásoby, nebo věci na přípravu, je možné si zde dokonce i objednat jídlo, které vám zkušený kuchař nejenom uvaří, ale i přinese. I toto jasně vypovídá o turistickém rázu cesty. Na druhou stranu pro méně trénované návštěvníky je to doslova záchrana, jelikož síly budou ubývat.


Pozor na slunce

I když může být okolí teplota pod bodem mrazu, neznamená to, že se nemůžete při výstupu spálit. Jasná obloha a silné slunce udělají své, a tak za několik desítek minut může být váš obličej výrazně spálen. Jak se tomuto problému vyvarovat? Podobně, jako byste byli na pláži. Tedy tak, že použijete silný opalovací krém, kterým se budete pravidelně mazat. Jak a kde? Samozřejmostí je nutnost mazat hlavně odkrytá místa svého těla. Je to obličej, stejně jako se jedná také o ruce, ale může to být i krk. Toto pravidlo platí neustále, při výstupu, i sestupu.

Chraňte se před prachem

Jak výstup, tak i sestup vede cestami, které jsou poměrně prašné. A prach může způsobit celou řadu nepříjemností. Nejenom, že může poškodit třeba vaši elektroniku, ale hlavně může ublížit vám. Když jdete ve skupině, nebude o víření prachu nouze. V takovém případě nezapomínejte na náležitou ochranu. Ideální je třeba rouška, stejně jako to může být také lyžařská kukla. Rozhodně nezapomínejte ani na brýle, které vás ochrání jak před prachem, tak i již zmíněným sluncem.


Počítejte s horskou nemocí

Výstup do takové nadmořské výšky je pro mnohé jedince problém a tak je nutné počítat i s možným výskytem horské nemoci. Její riziko je hlavně v tom, že se objevuje velmi postupně a pozvolna. Proto při výstupu nezapomínejte pozorovat příznaky, jako jsou bolesti hlavy, závratě, stejně jako se může objevit i zvracení . Menší projevy se dají zvládnout. Pokud ale začnou přesahovat únosnou mez a hrozí větší riziko, nedá se dělat nic jiného, než zahájit sestup.

Využijte osvědčené agentury nebo cestovní kanceláře

Kompletní výstup, se vším co je potřeba dnes mohou zajistit i tuzemské cestovní agentury, nebo cestovní kanceláře. A to jako kompletní zájezd, s výstupem na vrchol. A právě toto doporučujeme, jelikož získáte mnohem větší jistoty, než když budete spoléhat na místní horolezecké agentury, které mohou být sice levnější, ale je zde také o mnoho více rizik. Třeba s pohledem na to, že část cesty musíte jít zcela sami, nebo s ohledem na to, že není zajištěna taková péče, jako při skutečně profesionální organizaci.

Doporučené články