Jižní část Moravského krasu

Pokud chcete navštívit tuto část Moravského krasu je nejlepším místem pro začátek Brno. Z Brna je možné vyrazit několika cestami. Jedna cesta vede po červené značce z Obřan, kam se snadno dostanete místní dopravou. Další možnost je po žluté značce z Líšně přes Velkou Klajdovku. Samozřejmě že jsou i jiné možnosti.

Jestliže vyjdete po červené značce kolem řeky Svitavy můžete spatřit novodobé keltské? tábořiště, romské sídliště (pozor na rychle jedoucí vraky aut vezoucí značné množství lidí) a také, podle mne nepatrné, zbytky hradu Obřany ze 13. století. Dále lze pokračovat po zelené značce k Resslově hájovně. Pro osvěžení paměti – Josef Ressl vynalezl lodní šroub.

Od hájovny vede taková lesní silnička až do Bílovic nad Svitavou. Cestou potkáte několik pomníků, studánku Leoše Janáčka, a též hájovnu lišky Bystroušky. Totiž právě v okolních lesích se odehrává známý příběh Rudolfa Těsnohlídka o lišce Bystroušce. Zajímavostí, pomníčků známým i neznámým už bylo po cestě až dost. Vydejte se proto po žluté značce do údolí Říčky.

Po přejítí hlavní silnice z Brna na Ochoz sejdete k Hornímu mlýnu a odtud po modré značce proti proudu Říčky k jejímu vývěru. Skály tady nejsou úplně bílé, ale jsou porostlé mechy a proto mají zbarvení do zelena. Cesta údolím je velice příjemná. Po cestě je několik jeskyní, kde se lze bez úhony vyřádit. Po pravé straně je to volně přístupná Pekárna, kdy bylo nalezeno mnoho pozůstaků po pravěkém osídlení. Na levé straně údolí jsou jeskyně Netopýří, Malčina a Švédův stůl. Ochozská jeskyně je uzavřena.

Je možné zajít též k Hostěnickému propadání, ale podle mého je to ztráta času a iluzí o propadání. V případě tohoto propadání jde spíše o průsak a vůbec nemůže konkurovat mému oblíbenému Rudickému.

Na konci údolí je takový rybníček, okolo kterého je sice táboření zakázáno, ale i tak se tam táboří (pozor v mapách je značeno jako tábořistě). Je zde i občerstvení, ale nevím jak a kdy bývá otevíráno. Při špatném počasí lze najít útočiště v některé z jeskyní (myslím že to byl Švédův stůl, který nás zachránil před deštěm.)

Z Hádku lze pokračovat po zelené přes Březinu do Křtin. V Březině se nachází pěkný moderní kostel, který stojí za zhlédnutí i když zrovna nepatříte k lidem, kteří jsou křesťanského vyznání. Před Křtinami vede turistická značka kopřivami a maliním pod el. vedením, proto je dobré u koupaliště sejít na silnici. Ve Křtinách můžete navštívit barokní kostel z pol. 18. století. V okolí Křtin je též pár jeskyní z nichž některé jsou i přístupné a některé mají zajímavou historii.

Například jeskyně Vokounka je pojmenovaná podle Vávry Vokouna z Olomučan, který do mí byl schozen za prozrazení tajné stezky na Nový hrad švédům. V této jeskyni je 11 m hluboká propast a též tzv. Alabastrový zámek. Jeskyně má dvířka, která při naší navštěvě nebyla zamčena. Ke zdolání propasti postačí lano, osma, prusík a trochu síly a zručnosti. (PS: Vávra už tam není)

Ze Křtin je možno se vydat Josefovským údolím k Býčí skále a dalším jeskyním a dále pak k Novému hradu u Adamova, nebo po zelené značce do Rudice.

Milan Kylar

Zakladatel a kdysi také šéfredaktor časopisu www.cestovatel.cz. Nyní jsem zaměstnancem softwarové společnosti... Kromě toho občas fotografuji.

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *