Jihoafrická republika – vůně másla a popela

Psát se 16. století cestování po jižním cípu černého kontinentu by bylo opravdové dobrodružství. Žádné silnice, žádné supermarkety, žádná vyspělá města. Kromě spousty divoké zvěře nestresované v národních parcích, bychom také mohli potkat původní obyvatele, kterými byli lovci Křováci a pastevci Hotentóti, oba dohromady dnes zvaní Khoisan.


Je ale o 5 století později, píše se rok 2010 a cestování po Jihoafrické republice je mnohem jednodušší, pohodlnější, možná i záživnější, ale také nebezpečnější.

Nejlepší safari, velká vyspělá města, úžasná přírodní panorama, živá kultura dělá JAR famózní a velmi navštěvovanou destinací pro každý taste a pro každý rozpočet.

9 regionů, 3 hlavní města

Svou rozlohou 1.219.912 km2 a 49 miliony obyvatel zabírá JAR celou spodní špici afrického kontinentu, jejíž pobřeží omývá Atlantik i Indický oceán. 2800 km od pouště v Namibii přes nejjižnější výběžek kontinentu Střelkový mys (Cape Agulhas), ležící 161 km jižněji od Mysu Dobré naděje, až ke subtropickému Mozambiku, sousedící se Swazilandem, Mozambikem, Zimbabwe, Botswanou a Namibií a uvnitř rozlohy je jeden malý státeček Lesotho.


Celkově je rozdělena do 9 regionů kde se mluví isiZulu, isiXhona a Afrikans, se třemi hlavními městy, Kapské Město – zákonodárné, Pretoria – administrativní, Bloemfontein – soudnictví. Místní jsou především křesťané a to z 80%.

Nejvyspělejší je Kapsko a oblast okolo Pretorie zvaná Gauteng. Gauteng je průmyslové a obchodní centrum s jedním z hlavních měst Pretoria a městem postaveném na zlatě Johannesburg. Největší provincie KwaZulu Natal je zelenější, úrodnější s pozoruhodnou zeměpisnou pestrostí, plná národních parků, památečních míst z dob bitev a spousty jiných zajímavostí. Oblast je obydlená domorodci s místním drobným zemědělstvím a poli cukrové třtiny a rozsáhlými lesy. Po pobřeží západněji od KwaZulu Natal leží dlouhá oblast, provincie zvaná Oos Kaap dříve Transkei, část této provincie je po právu nazýváno Divoké pobřeží.


Pomyslnou bránou je město Port Shepstone z východu a East London ze západu, kde se člověk cítí jako ve správné Africe. Na celém území nenajdete téměř žádného bělocha, domorodci zde žijí dle starých kultur a to je znát i ve městě, na krajnicích sedí ženy a prodávají cokoliv, co vypěstují či ve velkém koupí na farmách. Po zvlněné krajině jsou posázeny kulaté domky různých barev, vystavěné vládou. Zhruba uprostřed vede rozbitá asfaltová silnice na krásnou pláž svádějící k relaxaci – Coffee bay. Od města Pretoria přes Bloemfontein ve vnitrozemí po celém severu až k pobřeží Atlantiku se rozkládají provincie Noord Kaap, Vrystad a West Kaap. Jsou to převážně vinařské, sadařské a farmářské oblasti. Nachází se zde také nejznámější plantáže čaje Roibos. Podobně je tomu i plodné Limpopo. Na jih od Limpopa se rozkládá důlní obast Mpumalanga, platina, zlato i měď je hlavní nerostné bohatství. Doly střídají lány cukrové třtiny.

Doly, farmy, textilky, oprava lodí, rybářství, průmysl, těžba zlata, platiny a diamantů, pěstování kukuřice, obilí, cukrové třtiny, citrusů, ananasů, sisalu, zeleniny a chov skotu jsou hlavními prvky hospodářství. Infrastruktura je na vysoké úrovni, republika celkově je velmi vyspělá.

Je libo slunečné safari či číhaná

Během dlouhých let apartheidu JAR trpěla nedostatkem turistiky. Což je ovšem na jednu stranu výhodou, neboť rozvíjejícím se turismem dochází ke zhoršování životního prostředí, devastaci přírodních krás a zkažení čistého charakteru místních obyvatel. Dnes se důkladnou péčí snaží ochránit a zabránit neblahému vlivu na přírodní bohatství, které tato země opravdu má.

Protože stát povoluje soukromé vlastnictví divoké zvěře, toulá se po jižním cípu „prý“ více divokých zvířat než před sto lety.


Rozmanitá krajina nabízí spousty příležitostí sledovat zvířata v jejich přirozeném prostředí. Tiše pozorovat Velkou 7 (Big 7 – slon, buvol, nosorožec, lev, leopard, bílý žralok a velryba), antilopy, rozmanitý svět ptáků či korálových ryb je vzrušující. Leopard na lovu, hyena zápasící s jinými predátory o zbytek mršiny, plavání vedle 9m žraloka velrybího či se lepit na písečné dno a přečkat slídění Velkého bílého žraloka je nezapomenutelný zážitek, který je pevně spojen s vůní akácií, hlasem cikád a rudým západem žhavého slunce.

Pokud Vás zajímá více o naší cestě, podívejte se na náš web www.ourwildjou­rney.com, Andrea Kaucká, 34 let, vzdělání ve společném stravování, z Vojkovic u Karlových Varů; René Bauer, 29 let, vzdělání v cestovním ruchu, z Weimaru – Leipzig.

Partneři naší cesty Dalix a Humidor nám poskytli do teplých krajin potřebnou cestovní lednici Engel, plachty a sítě proti slunci, na safari a Kilimandžáro vhodné outdoorové oblečení.

Takové africké chvíle nabízí kterýkoliv ze 600 národních parků a rezervací, např. Hluhluhwe-Imfolozi game reserve – založen 1895, je tedy nejstarší rezervací v Africe s rozlohou 96000km2 a celou kompletní Velkou pětkou „BIG 5“ (leopard, slon, nosorožec, lev a buvol) a pyšnící se největší populací bílého nosorožce. Na jihu pak Addo Elephant NP, De Hoop, Mountain Zebra, na severu v trojúhelníku hranic Kgalagadi Transfrontier NP a další a další. Také menší národní parky a přírodní rezervace nabízí příjemně strávené chvíle při safari. Jedním z nich je i Ithala game reserve nebo Phonghola nature reserve, poskytnou nezapomenutelné chvíle milovníkům pravé africké buše s voňavými akáciemi, vysokou zlatou trávu a nízkými křovisky, kde se prohání antilopy, gazely, nosorožci či žirafy. Oba se rozkládají poblíž hranic se Swazilandem. Jednou ráno, kousek za jižní brány parku Imfolozi se cosi prochází po asfaltové silnici vedoucí napříč parkem. Dojedeme blíž a jen zíráme na obrovskou smečku velké lví rodiny. 8 lvíčat, 3 lvi a 3 lvice se rojí z buše, v poklidu se kousek projdou po silnici, lvíčata udiveně sledují to obrovské plechové monstrum, které se připletlo do jejich rodiny, a pomalu, roztahaně s věčným poleháváním a hašteřením se ztrácejí v křoviskách. Nejvhodnější období pro safari je zima, kdy je vegetace suchá, není tak hustá a zvěř se stahuje k napajedlům.

Pro výhodné vstupné do SAN parků je vhodné si zakoupit kartu „Wild Card“, která umožňuje volný vstup zdarma do 88 SAN parků na dobu jednoho roku. Cena roční karty např. pro pár je cca 170eur.

Vítejte v JAR

Do Jihoafrické republiky vedou celkem tři cesty, po vodě, po zemi či vzduchem. Nejběžnější je letadlem a pro pohodlnější přemisťování se z bodu A do bodu B z důvodu velkých vzdáleností slouží i vnitrostátní lety mezi velkými městy. Samozřejmě majetnější návštěvníci si mohou sjednat let helikoptérou či soukromým letadlem. Není problém si pronajmout auto, republika je protkaná sinicemi o délce cca 73500km. Čerpací stanice, opravny pneu, servisy i náhradní díly jsou na každém rohu.


Přílet do Johannesburgu? Pokud si pro přistání vyberete toto letiště, není na škodu se tu trochu porozhlédnout po blízkém okolí, než se vydáte do centra dění. Johannesburg neboli Jo’burg, město postavené na zlatě je považován spíše za přestupní stanici, je zde pár zajímavostí jako například historická budova pošty na ulici Rissik, jež zahájila provoz v r. 1897. Muzeum Afrika, divadla v tržnici, umělecká galerie či ZOO převálcuje možnost návštěvy SOWETA (South West Township). Chudé a přelidněné předměstí silně kontrastuje s prosperujícím severním předměstím. Vedlejší Pretorie, zvaná Zahradní město, nabízí malebnější podívanou. Na jaře přibližně 60 tisíc stromů Jacaranda zahalí město do nachového závoje a se všemi rozkvetlými parky nabídne nádherný, barevný a květenou provoněný obraz.

Největším a nejnavštěvovanějším městem je Kapské město. Při troše štěstí a pár hodinám stoupání se ze Stolové hory naskytne pohled na město jako na dlani. Barevná čtvrť Bo-kaap, hrad Dobré naděje, Greenmarket Square se Starým městským domem z r.1761, Akvarium dvou oceánů, zahrady, galerie, muzea, hospůdky, kavárny a obchůdky zpestří procházku městem. Od města dál na jih na Kapském poloostrově by neměl být vynechán proslavený Mys Dobré naděje, původně pojmenován badatelem portugalského původu Bartolomeu Diaz Bouřlivý mys „Cape of Storm“. Známé rčení „Cílová destinace nemusí být tak zajímavá jako cesta, která nás k ní přivádí“ může platit i zde. Kolonie Tučňáka Afrického, Boulder beach, národní park Table mountain jsou součástí malého poloostrova. 161km jižněji se nachází nejjižnější bod černého kontinentu. Střelkový mys „Cape Agulhas“, kde se mísí teplý proud Agulhas se studeným Bengálským. Městský aktivní a luxusní život nabízí i další města po Garden Road či Wine Road, kde je v obchůdkách možnost ochutnávky vín z místních vinic.

Z přelidněných měst do hor a údolí

Hranice s Mozambikem jsou lemovány nejznámějším, největším a nejnavštěvovanějším národním parkem – NP Kruger. Rozlohou 2 mil. ha zabírá velkou část Mpumalangy i Limpopa. Byl spojen se zimbabwským Gonarezha, mozambickým Limpopo pod ucelený název Great Limpopo Transfrontier Reserve a rozlohou 35tis. km2. Dají se zde prožít zajímavá safari, ovšem jeden den stačit nebude. Kruger obklopují další soukromé rezervace, byly odstraněny ploty pro volnější pohyb zvěře. Odskočit a kochat se pohledem na přírodní úkaz „vzbuzující posvátnou úctu“ není velkou zajížďkou, kaňon řeky Blyde „Blyde River Canyon“ leží pár kilometrů od Krugerova NP.


Bitevní pole, památníky a pohřebiště přiblíží situaci z období Anglo-búrské války a bojů válečníků kmene Zulu či zatčení bývalého prezidenta Nelsona Mandely. Od parku Imfolozi až k Dračím horám v provincii KwaZulu Natal je takovýchto zajímavých míst nespočet.

A jsme u vysokohorské oblasti Dračích Hor „Dragensberg“. Na své si přijdou nejen milovníci vysokohorských treků, pro které je pohoří Dragensberg dosahující až 3400m ušitý na míru, ale i vášnivý lyžaři. Pro vášnivé offroad nadšence je perfektní poježdění dramatickou krajinou směr Lesotho, zvanou Sani pass.

Milujete ticho, jen tak si plavat jako ryba ve světě korálů a barevných ryb? Pak je pobřeží Jihoafrické republiky to pravé. Na své si přijdou jak rekrační potápěči vyhledávající krásu tichého světa, tak i adrenalinový, kteří se mohou potápět do extrémních hloubek i v kleci se žraloky bílými a krokodýly. Asi nejznámější a nejproslulejší je Sodwana Bay v provincii KwaZulu Natal. Milovníci si přijdou na cokoliv, od mělké vody plné barevných korálových ryb a nádherných korálů, přes místa navštěvovaná Mantami i obrovskými poklidnými velrybími žraloky až po velmi hluboké prolákliny s velkými kreaturami, jejichž přítomnost nažene i husí kůži.

Aktivity pro každou chuť i rozpočet

Kromě známých turistických atrakcí, jako je Garden road, Wine road kde je možná ochutnávka vín ze zdejších vinic, Jeskyně Cango „Cango caves , je zajímavé vybočit z hlavních tras a podívat se na zajímavosti jako je například Hraniční jeskyně „Border cave“, kde byla nalezena nejstarší kostra Homo Sapience. Z jeskyně je krásný výhled na úrodné lány cukrové třtiny ve Swazilandu.


JAR nabízí více, spousty aktivit různých příchutí od sportovních po dobrodružné. Turistika, hiking, jezdectví, rybaření, lov divoké zvěře, surfování, potápění, kriket, golf, rugby, dostihy, jízda na koni, vyhlídkové lety balónem, bungee jumping, rafting v peřejích i lyžování, horolezectví, návštěvu pštrosí farmy s projížďkou na pštrosu, návštěva rezervace s bílými lvy a desítky dalších aktivit.

Roční období jsou obrácená těm našim, nejteplejší období je leden, únor kdy je léto, turistika kvete a ceny ubytování a aktivit jsou až o dvojnásobek vyšší než v období zimy, kdy nejchladnějšími měsíci jsou červen až srpen. Nejvyšší naměřená teplota byla v roce 1948 na severu a dosáhl 51 stupňů, v zimním období může klesnout až na minus 15.

Vůně másla a popela

Při návštěvě Afriky by určitě neměla chybět návštěva venkovského života. A to v pravém slova smyslu. Zinscenované tradice a náhled do kmenových kultur je jistě zajímavý, ale nemá to tu správnou vůni másla a popela. Tradiční tanec, naleštěný vzhled domorodé vesnice nabízí organizace a turistická centra na spoustě míst, nejproslulejší jsou Zulu vesnice.

Ovšem mnohem silnější pocit a zřetelnější obraz venkovského života dostanete třeba na již zmíněném Divokém pobřeží „Wild Coast“, občas stačí vybočit z hlavních silnic a běžných turistických tras a jste ve správné černé Africe. Swaziland a KwaZulu Natal je rájem, zkuste Bazwana.

Hliněná stavení se slaměnou střechou, oprýskané obchůdky, domorodci polehávající ve stínu stromů či pasoucí dobytek, ženy s kanystry u pumpy či na okraji silnic prodávající zeleninu, ovoce, smažený „fet kek“ (hutná kobliha bez náplně), smažená ryba nebo grilované kozí maso či kuřecí žaludky jako špíz, děti bosky pobíhající po stráních a cestách. Všude voní oheň, popel, máslo, skot a grilované dobroty.


Povětšinou se nedoporučuje stravovat se na krajnicích cest nebo v lokálních hospodách. My zase povětšinou toto doporučení porušíme a zkoušíme, co se dá. A jsme živý a zdravý. I když jsou i „dobroty“, které radši oželíme, naposledy to byly grilované kuřecí pařáty. Byla by jistě škoda neochutnat pravou nefalšovanou tradiční africkou kuchyni. Pap – mili mil neboli kukuřičná kaše je základem jídelníčku každého černouška. Pokud vás neosloví tradiční kuchyně černých Afričanů, neopomeňte si uspořádat typickou grilovačku zvanou Braai s farmářským buřtem „boerewurs“. Dobrou chuť!

Zraky celého sportovního světa se upírají na JAR

V roce 1995 JAR hostila Rugby World Cup final o 15 let později se opět zraky sportovního světa upřou na tuto zemi. Tentokrát bude hostit FIFA WORLD CUP 2010 – fotbal. Přípravy jsou v plném proudu, staví se velkolepé stadióny, různá střediska, rozšiřují se silnice. Na větších křižovatkách stojí spousty černoušků a prodávají vlajky, vlaječky, trubky a jiné doplňky pro fanoušky. Po silnicích jezdí auta ověšená vlajkami účastnících se klubů, domorodci běhají ve žlutozelených tričkách domácího klubu Bafana. Policie rozšířila své stavy pro zajištění bezpečnosti návštěvníků, je ovšem nutno také počítat s vyšší kriminalitou, která JAR již tak posunula na přední místa ve světovém žebříčku. Ubytovací zařízení, safari balíčky, treky a další zajímavé výlety jsou připraveny. Jihoafrická republika očekává velký příval fanoušků a návštěvníků. Bude tomu tak?

Psát se 16. století cestování po jižním cípu černého kontinentu by bylo opravdové dobrodružství. Žádné silnice, žádné supermarkety, žádná vyspělá města. Kromě spousty divoké zvěře nestresované v národních parcích, bychom také mohli potkat původní obyvatele, kterými byli lovci Křováci a pastevci Hotentóti, oba dohromady dnes zvaní Khoisan.


Je ale o 5 století později, píše se rok 2010 a cestování po Jihoafrické republice je mnohem jednodušší, pohodlnější, možná i záživnější, ale také nebezpečnější.

Nejlepší safari, velká vyspělá města, úžasná přírodní panorama, živá kultura dělá JAR famózní a velmi navštěvovanou destinací pro každý taste a pro každý rozpočet.

9 regionů, 3 hlavní města

Svou rozlohou 1.219.912 km2 a 49 miliony obyvatel zabírá JAR celou spodní špici afrického kontinentu, jejíž pobřeží omývá Atlantik i Indický oceán. 2800 km od pouště v Namibii přes nejjižnější výběžek kontinentu Střelkový mys (Cape Agulhas), ležící 161 km jižněji od Mysu Dobré naděje, až ke subtropickému Mozambiku, sousedící se Swazilandem, Mozambikem, Zimbabwe, Botswanou a Namibií a uvnitř rozlohy je jeden malý státeček Lesotho.


Celkově je rozdělena do 9 regionů kde se mluví isiZulu, isiXhona a Afrikans, se třemi hlavními městy, Kapské Město – zákonodárné, Pretoria – administrativní, Bloemfontein – soudnictví. Místní jsou především křesťané a to z 80%.

Nejvyspělejší je Kapsko a oblast okolo Pretorie zvaná Gauteng. Gauteng je průmyslové a obchodní centrum s jedním z hlavních měst Pretoria a městem postaveném na zlatě Johannesburg. Největší provincie KwaZulu Natal je zelenější, úrodnější s pozoruhodnou zeměpisnou pestrostí, plná národních parků, památečních míst z dob bitev a spousty jiných zajímavostí. Oblast je obydlená domorodci s místním drobným zemědělstvím a poli cukrové třtiny a rozsáhlými lesy. Po pobřeží západněji od KwaZulu Natal leží dlouhá oblast, provincie zvaná Oos Kaap dříve Transkei, část této provincie je po právu nazýváno Divoké pobřeží.


Pomyslnou bránou je město Port Shepstone z východu a East London ze západu, kde se člověk cítí jako ve správné Africe. Na celém území nenajdete téměř žádného bělocha, domorodci zde žijí dle starých kultur a to je znát i ve městě, na krajnicích sedí ženy a prodávají cokoliv, co vypěstují či ve velkém koupí na farmách. Po zvlněné krajině jsou posázeny kulaté domky různých barev, vystavěné vládou. Zhruba uprostřed vede rozbitá asfaltová silnice na krásnou pláž svádějící k relaxaci – Coffee bay. Od města Pretoria přes Bloemfontein ve vnitrozemí po celém severu až k pobřeží Atlantiku se rozkládají provincie Noord Kaap, Vrystad a West Kaap. Jsou to převážně vinařské, sadařské a farmářské oblasti. Nachází se zde také nejznámější plantáže čaje Roibos. Podobně je tomu i plodné Limpopo. Na jih od Limpopa se rozkládá důlní obast Mpumalanga, platina, zlato i měď je hlavní nerostné bohatství. Doly střídají lány cukrové třtiny.

Doly, farmy, textilky, oprava lodí, rybářství, průmysl, těžba zlata, platiny a diamantů, pěstování kukuřice, obilí, cukrové třtiny, citrusů, ananasů, sisalu, zeleniny a chov skotu jsou hlavními prvky hospodářství. Infrastruktura je na vysoké úrovni, republika celkově je velmi vyspělá.

Je libo slunečné safari či číhaná

Během dlouhých let apartheidu JAR trpěla nedostatkem turistiky. Což je ovšem na jednu stranu výhodou, neboť rozvíjejícím se turismem dochází ke zhoršování životního prostředí, devastaci přírodních krás a zkažení čistého charakteru místních obyvatel. Dnes se důkladnou péčí snaží ochránit a zabránit neblahému vlivu na přírodní bohatství, které tato země opravdu má.

Protože stát povoluje soukromé vlastnictví divoké zvěře, toulá se po jižním cípu „prý“ více divokých zvířat než před sto lety.


Rozmanitá krajina nabízí spousty příležitostí sledovat zvířata v jejich přirozeném prostředí. Tiše pozorovat Velkou 7 (Big 7 – slon, buvol, nosorožec, lev, leopard, bílý žralok a velryba), antilopy, rozmanitý svět ptáků či korálových ryb je vzrušující. Leopard na lovu, hyena zápasící s jinými predátory o zbytek mršiny, plavání vedle 9m žraloka velrybího či se lepit na písečné dno a přečkat slídění Velkého bílého žraloka je nezapomenutelný zážitek, který je pevně spojen s vůní akácií, hlasem cikád a rudým západem žhavého slunce.

Pokud Vás zajímá více o naší cestě, podívejte se na náš web www.ourwildjou­rney.com, Andrea Kaucká, 34 let, vzdělání ve společném stravování, z Vojkovic u Karlových Varů; René Bauer, 29 let, vzdělání v cestovním ruchu, z Weimaru – Leipzig.

Partneři naší cesty Dalix a Humidor nám poskytli do teplých krajin potřebnou cestovní lednici Engel, plachty a sítě proti slunci, na safari a Kilimandžáro vhodné outdoorové oblečení.

Takové africké chvíle nabízí kterýkoliv ze 600 národních parků a rezervací, např. Hluhluhwe-Imfolozi game reserve – založen 1895, je tedy nejstarší rezervací v Africe s rozlohou 96000km2 a celou kompletní Velkou pětkou „BIG 5“ (leopard, slon, nosorožec, lev a buvol) a pyšnící se největší populací bílého nosorožce. Na jihu pak Addo Elephant NP, De Hoop, Mountain Zebra, na severu v trojúhelníku hranic Kgalagadi Transfrontier NP a další a další. Také menší národní parky a přírodní rezervace nabízí příjemně strávené chvíle při safari. Jedním z nich je i Ithala game reserve nebo Phonghola nature reserve, poskytnou nezapomenutelné chvíle milovníkům pravé africké buše s voňavými akáciemi, vysokou zlatou trávu a nízkými křovisky, kde se prohání antilopy, gazely, nosorožci či žirafy. Oba se rozkládají poblíž hranic se Swazilandem. Jednou ráno, kousek za jižní brány parku Imfolozi se cosi prochází po asfaltové silnici vedoucí napříč parkem. Dojedeme blíž a jen zíráme na obrovskou smečku velké lví rodiny. 8 lvíčat, 3 lvi a 3 lvice se rojí z buše, v poklidu se kousek projdou po silnici, lvíčata udiveně sledují to obrovské plechové monstrum, které se připletlo do jejich rodiny, a pomalu, roztahaně s věčným poleháváním a hašteřením se ztrácejí v křoviskách. Nejvhodnější období pro safari je zima, kdy je vegetace suchá, není tak hustá a zvěř se stahuje k napajedlům.

Pro výhodné vstupné do SAN parků je vhodné si zakoupit kartu „Wild Card“, která umožňuje volný vstup zdarma do 88 SAN parků na dobu jednoho roku. Cena roční karty např. pro pár je cca 170eur.

Vítejte v JAR

Do Jihoafrické republiky vedou celkem tři cesty, po vodě, po zemi či vzduchem. Nejběžnější je letadlem a pro pohodlnější přemisťování se z bodu A do bodu B z důvodu velkých vzdáleností slouží i vnitrostátní lety mezi velkými městy. Samozřejmě majetnější návštěvníci si mohou sjednat let helikoptérou či soukromým letadlem. Není problém si pronajmout auto, republika je protkaná sinicemi o délce cca 73500km. Čerpací stanice, opravny pneu, servisy i náhradní díly jsou na každém rohu.


Přílet do Johannesburgu? Pokud si pro přistání vyberete toto letiště, není na škodu se tu trochu porozhlédnout po blízkém okolí, než se vydáte do centra dění. Johannesburg neboli Jo’burg, město postavené na zlatě je považován spíše za přestupní stanici, je zde pár zajímavostí jako například historická budova pošty na ulici Rissik, jež zahájila provoz v r. 1897. Muzeum Afrika, divadla v tržnici, umělecká galerie či ZOO převálcuje možnost návštěvy SOWETA (South West Township). Chudé a přelidněné předměstí silně kontrastuje s prosperujícím severním předměstím. Vedlejší Pretorie, zvaná Zahradní město, nabízí malebnější podívanou. Na jaře přibližně 60 tisíc stromů Jacaranda zahalí město do nachového závoje a se všemi rozkvetlými parky nabídne nádherný, barevný a květenou provoněný obraz.

Největším a nejnavštěvovanějším městem je Kapské město. Při troše štěstí a pár hodinám stoupání se ze Stolové hory naskytne pohled na město jako na dlani. Barevná čtvrť Bo-kaap, hrad Dobré naděje, Greenmarket Square se Starým městským domem z r.1761, Akvarium dvou oceánů, zahrady, galerie, muzea, hospůdky, kavárny a obchůdky zpestří procházku městem. Od města dál na jih na Kapském poloostrově by neměl být vynechán proslavený Mys Dobré naděje, původně pojmenován badatelem portugalského původu Bartolomeu Diaz Bouřlivý mys „Cape of Storm“. Známé rčení „Cílová destinace nemusí být tak zajímavá jako cesta, která nás k ní přivádí“ může platit i zde. Kolonie Tučňáka Afrického, Boulder beach, národní park Table mountain jsou součástí malého poloostrova. 161km jižněji se nachází nejjižnější bod černého kontinentu. Střelkový mys „Cape Agulhas“, kde se mísí teplý proud Agulhas se studeným Bengálským. Městský aktivní a luxusní život nabízí i další města po Garden Road či Wine Road, kde je v obchůdkách možnost ochutnávky vín z místních vinic.

Z přelidněných měst do hor a údolí

Hranice s Mozambikem jsou lemovány nejznámějším, největším a nejnavštěvovanějším národním parkem – NP Kruger. Rozlohou 2 mil. ha zabírá velkou část Mpumalangy i Limpopa. Byl spojen se zimbabwským Gonarezha, mozambickým Limpopo pod ucelený název Great Limpopo Transfrontier Reserve a rozlohou 35tis. km2. Dají se zde prožít zajímavá safari, ovšem jeden den stačit nebude. Kruger obklopují další soukromé rezervace, byly odstraněny ploty pro volnější pohyb zvěře. Odskočit a kochat se pohledem na přírodní úkaz „vzbuzující posvátnou úctu“ není velkou zajížďkou, kaňon řeky Blyde „Blyde River Canyon“ leží pár kilometrů od Krugerova NP.


Bitevní pole, památníky a pohřebiště přiblíží situaci z období Anglo-búrské války a bojů válečníků kmene Zulu či zatčení bývalého prezidenta Nelsona Mandely. Od parku Imfolozi až k Dračím horám v provincii KwaZulu Natal je takovýchto zajímavých míst nespočet.

A jsme u vysokohorské oblasti Dračích Hor „Dragensberg“. Na své si přijdou nejen milovníci vysokohorských treků, pro které je pohoří Dragensberg dosahující až 3400m ušitý na míru, ale i vášnivý lyžaři. Pro vášnivé offroad nadšence je perfektní poježdění dramatickou krajinou směr Lesotho, zvanou Sani pass.

Milujete ticho, jen tak si plavat jako ryba ve světě korálů a barevných ryb? Pak je pobřeží Jihoafrické republiky to pravé. Na své si přijdou jak rekrační potápěči vyhledávající krásu tichého světa, tak i adrenalinový, kteří se mohou potápět do extrémních hloubek i v kleci se žraloky bílými a krokodýly. Asi nejznámější a nejproslulejší je Sodwana Bay v provincii KwaZulu Natal. Milovníci si přijdou na cokoliv, od mělké vody plné barevných korálových ryb a nádherných korálů, přes místa navštěvovaná Mantami i obrovskými poklidnými velrybími žraloky až po velmi hluboké prolákliny s velkými kreaturami, jejichž přítomnost nažene i husí kůži.

Aktivity pro každou chuť i rozpočet

Kromě známých turistických atrakcí, jako je Garden road, Wine road kde je možná ochutnávka vín ze zdejších vinic, Jeskyně Cango „Cango caves , je zajímavé vybočit z hlavních tras a podívat se na zajímavosti jako je například Hraniční jeskyně „Border cave“, kde byla nalezena nejstarší kostra Homo Sapience. Z jeskyně je krásný výhled na úrodné lány cukrové třtiny ve Swazilandu.


JAR nabízí více, spousty aktivit různých příchutí od sportovních po dobrodružné. Turistika, hiking, jezdectví, rybaření, lov divoké zvěře, surfování, potápění, kriket, golf, rugby, dostihy, jízda na koni, vyhlídkové lety balónem, bungee jumping, rafting v peřejích i lyžování, horolezectví, návštěvu pštrosí farmy s projížďkou na pštrosu, návštěva rezervace s bílými lvy a desítky dalších aktivit.

Roční období jsou obrácená těm našim, nejteplejší období je leden, únor kdy je léto, turistika kvete a ceny ubytování a aktivit jsou až o dvojnásobek vyšší než v období zimy, kdy nejchladnějšími měsíci jsou červen až srpen. Nejvyšší naměřená teplota byla v roce 1948 na severu a dosáhl 51 stupňů, v zimním období může klesnout až na minus 15.

Vůně másla a popela

Při návštěvě Afriky by určitě neměla chybět návštěva venkovského života. A to v pravém slova smyslu. Zinscenované tradice a náhled do kmenových kultur je jistě zajímavý, ale nemá to tu správnou vůni másla a popela. Tradiční tanec, naleštěný vzhled domorodé vesnice nabízí organizace a turistická centra na spoustě míst, nejproslulejší jsou Zulu vesnice.

Ovšem mnohem silnější pocit a zřetelnější obraz venkovského života dostanete třeba na již zmíněném Divokém pobřeží „Wild Coast“, občas stačí vybočit z hlavních silnic a běžných turistických tras a jste ve správné černé Africe. Swaziland a KwaZulu Natal je rájem, zkuste Bazwana.

Hliněná stavení se slaměnou střechou, oprýskané obchůdky, domorodci polehávající ve stínu stromů či pasoucí dobytek, ženy s kanystry u pumpy či na okraji silnic prodávající zeleninu, ovoce, smažený „fet kek“ (hutná kobliha bez náplně), smažená ryba nebo grilované kozí maso či kuřecí žaludky jako špíz, děti bosky pobíhající po stráních a cestách. Všude voní oheň, popel, máslo, skot a grilované dobroty.


Povětšinou se nedoporučuje stravovat se na krajnicích cest nebo v lokálních hospodách. My zase povětšinou toto doporučení porušíme a zkoušíme, co se dá. A jsme živý a zdravý. I když jsou i „dobroty“, které radši oželíme, naposledy to byly grilované kuřecí pařáty. Byla by jistě škoda neochutnat pravou nefalšovanou tradiční africkou kuchyni. Pap – mili mil neboli kukuřičná kaše je základem jídelníčku každého černouška. Pokud vás neosloví tradiční kuchyně černých Afričanů, neopomeňte si uspořádat typickou grilovačku zvanou Braai s farmářským buřtem „boerewurs“. Dobrou chuť!

Zraky celého sportovního světa se upírají na JAR

V roce 1995 JAR hostila Rugby World Cup final o 15 let později se opět zraky sportovního světa upřou na tuto zemi. Tentokrát bude hostit FIFA WORLD CUP 2010 – fotbal. Přípravy jsou v plném proudu, staví se velkolepé stadióny, různá střediska, rozšiřují se silnice. Na větších křižovatkách stojí spousty černoušků a prodávají vlajky, vlaječky, trubky a jiné doplňky pro fanoušky. Po silnicích jezdí auta ověšená vlajkami účastnících se klubů, domorodci běhají ve žlutozelených tričkách domácího klubu Bafana. Policie rozšířila své stavy pro zajištění bezpečnosti návštěvníků, je ovšem nutno také počítat s vyšší kriminalitou, která JAR již tak posunula na přední místa ve světovém žebříčku. Ubytovací zařízení, safari balíčky, treky a další zajímavé výlety jsou připraveny. Jihoafrická republika očekává velký příval fanoušků a návštěvníků. Bude tomu tak?

Doporučené články