Jednodenní výstup na Praděd

Praděd je se svými 1490 m.n.m nejvyšší horou Jeseníků ba dokonce i celé Moravy. Nachází se na území Hrubého Jeseníku, na jih od města Jeseník a na východ od Vrbna pod Pradědem. Je ideální jak pro letní, tak i zimní výstup.

Já jsem zvolil tentokrát zimní a kamarád se obětoval a jel se mnou. Pro jednodenní výlet doporučuji výstup z Karlovy Studánky, malebné lázeňské městečko, do kterého dojedete pouze autobusem (z Bruntálu za 32 Kč) či vlastním vozidlem.


Vzhůru nahoru

Pokud pojedete autobusem, vystupte na stanici Hubertus, odkud se vydáte po modré, směrem na Rezervaci Bílé Opavy. Po asi 300 metrech chůze po silnici narazíte na ceduli Naučné stezky Bílá Opava. Odtud pokračujte stále po modré, která jde souběžně se žlutou značkou. Je to lesní cesta plná krásné přírody a čerstvého vzduchu, samozřejmě horského!

Po zhruba 1,5 km se objevíte na rozcestníku, kde se rozděluje již zmíněná modrá se žlutou značkou. Vy se vydáte do kopce po modré. Ze začátku se možná zadýcháte menším stoupáním, po chvíli prudkého stoupání se ale začne cesta zmírňovat. Občas musíte na cestě překonat nějaký ten vyvrácený kmen stromu, ale jinak je to celkem pohoda Pokračujte stále po modré až k penzionu Barborka.

Už zbývá jen necelý kilometr k vrcholu, tentokrát se ale vydáte podél sjezdovky přímo nahoru k telekomunikační věži, která zde byla vybudována v letech 1970–1980 na místě původní kamenné rozhledny z počátku 20. století. Je 146m vysoká a její součástí je meteorologická stanice, restaurace a vyhlídka (za 60 Kč).

Výhled je tu opravdu nádherný. Jeseníky jako na dlani! Za příznivého počasí spatříte dokonce i Vysoké Tatry a Krkonoše!

Dole v přízemí se můžete ohřát a naobědvat z vlastních zásob stejně jako my. Pokud však chcete, můžete navštívit zdejší restauraci.

Vyšli jsme okolo 10:00 a jsme tady již ve 12:30. Od začátku cesty v Karlově Studánce je to sem na vrchol okolo 7 km. Poseděli jsme zde asi půl hodiny a tentokrát se vydali směr Petrovy kameny, přírodní dominanta na vrcholku vedlejšího kopce, kde podle pověstí bylo místo sletu čarodějnických sabatů.


Na Petrovy kameny

Je zapotřebí se pouze dostat na cestu pod sjezdovkou, po které se vydáte směr horská chata Ovčárna. Dojdete k Ovčárně a odtud přímo do prudkého kopce k cíli, který určitě zahlédnete. Stojí to za to, z Petrových kamenů totiž uvidíte zase Praděd v celé své kráse.

Okolo 16:00 nám jel autobus, tak jsme pouze nafotili pár fotek a mazali zpátky dolu k Ovčárně. Tentokrát jsme šli do Karlovy Studánky po žluté. Cesta vede údolím Bílé Opavy okolo krásných zmrzlých rampouchů na potůčku a na stranách stezky, kde vytékají menší pramínky. Je to opravdu nádhera, to můžete vidět pouze v zimě. Občas zažijete trochu vzrušení na dřevěných mostcích, ale pokud dáváte pozor, abyste neuklouzli, tak nehrozí žádné nebezpečí.

Cesta uteče jako voda. Napojíte se na modrou, přesně tam, kde se při výstupu tyto značky rozdělovali a pokračujete přímo do Karlovy Studánky, kde už cestu znáte.

Šťastnou cestu!

TIP: Už zbývá jen necelý kilometr k vrcholu, tentokrát se ale vydáte podél sjezdovky pro lyžaře a snowboardisty přímo nahoru k telekomunikační věži, která zde byla vybudována v letech 1970–1980 na místě původní kamenné rozhledny z počátku 20. století.

Doporučené články