Cestování letadlem: Vybíráme letenku

V předcházejícím díle jsme psali o možnostech nákupu letenky. Jestli zvolit klasickou formu a navštívit některou z cestovních kanceláří, nebo se vybrat pohodlnější cestou přes internetový vyhledávač letenek. V případě, že si zvolíte tu druhou možnost, je dobré znát základní zásady, jak hledat letenku tak, aby byla co nejlevnější.

První a zásadní bod je rezervovat si letenku s dostatečným předstihem. Letenky na rozdíl od zájezdů se zřídka kdy nabízejí systémem last minute. Obvykle platí, že čím dříve si letenku rezervujete, tím může být levnější. Letecké společnosti nejdřív vyprodávají ta nejlevnější místa a pak cenu postupně zvyšují. Pozor: některé nízkonákladové aerolinie (tzv. low-costy), naopak pravidelně pořádají různé akce na letenky často i pár dní před odletem – v každém případě je proto výhodné vybrat si vyhledávač, který nabídne přehled, jak klasických tak lowcost aerolinií.

Kromě včasné objednávky je důležité umět vybrat si správné dny v týdnu pro přílet i odlet. Většina letenkových tarifů v sobě skrývá podmínku zůstat v dané destinaci minimálně do první neděle od příletu. Stává se tak, že letenka s příletem v pondělí a odletem ve čtvrtek je dražší než víkendová letenka s odletem v neděli, i když volná místa jsou v obou případech stejná. Stejná situace nastane, pokud trávíte v destinaci jenom jeden či dva dny. V takovém případě Vás totiž letecké společnosti považují za obchodního cestujícího a cenu navyšují.

Co nám může při hledání letenky ještě pomoci? Velmi důležitá je flexibilita při dnech odletu a příletu. Čím více můžete s těmito daty pohybovat, tím větší je šance, že najdete levnější letenku. Při hledání levných letenek je proto dobré zvolit flexibilitu 3 nebo 7 dní. Chytrý online vyhledávač pak zobrazí ceny letenek přehledně podle jednotlivých dnů a pokud nejste vázáni na konkrétní termín, můžete si zvolit tu nejlevnější variantu.

Kromě časové flexibility Vám v mnohém pomůže flexibilita v místě odletu, obzvláště při dálkových letech. Letišť v okolí může být mnoho. Když se chystáte na dlouhou cestu, doporučuji porovnat ceny při odletu z Prahy, Vídně, Mnichova, Frankfurtu. Při cestách po Evropě se hodí vědět, ze kterých letišť létají lowcostové aerolinie. Sky Europe létá třeba z Prahy, Bratislavy a Vídně, Ryan Air nabízí skvělé akce z Bratislavy, Brna, ale i Brém, Altenburgu a Berlína. K dalším lowcostům létajícím z letišť poblíž ČR patří EasyJet, Smart Wings, Aer Lingus, BMI Baby a mnoho jiných.


Sérii článků přináší vyhledávač letenek Pelikán. Jako jediný zobrazuje kompletní nabídku aktuálních cen letenek se všemi poplatky od víc než 800 leteckých společností a všech dostupných lowcostů zároveň.

Levné letenky existují vždy, už víme jak je hledat a v dalším díle si objasníme samotný proces online rezervace – tedy na co je potřeba si dát pozor a čeho se vyvarovat, aby na letišti nedošlo k nepříjemným nedorozuměním.

Martin Horváth

Pelikán.cz

Doporučené články