Boskovice

Město, které chci tentokrát doporučit k návstěvě vzniklo ve 13. století z osady pod hradem. Tento hrad založil podle pověsti chudý ptáčník Velen, kterého královsky odměnil bohatý brněnský měšťan Maxmilián, za to, že ho v noci našel v lese a postaral se o něj. Když se Velen stal šlechticem a začal stavět hrad, tak byl ještě zvyklý chodit bos. Ale když si ukopnul palec, tak prý řekl: „Nebudu už chodit bosko více“ a nově postavený hrad pojmenovali Boskovice.

Hradní nádvoří s máchadlem Původní hrad, o kterém je zmínka již v roce 1312, byl zničen Janem Lucemburským při potlačování odboje moravské šlechty. Na jeho místě zůstala pouze Bašta. Nový hrad byl postaven v roce 1398 nad říčkou Bělou. V roce 1424, v době husitského hnutí, byl hrad opět dobyt. Nakonec si pánové z Boskovic v roce 1819 přestavěli renesanční klášter na empírový zámek. Blízko zámku je také empírový skleník, ze kterého je dnes diskotéka a v přilehlém parčíku je letní kino. Pod zámkem se nachází novogotická jízdárna.

Mezi zámkem a městem jsou zbytky židovského města. Domy jsou postaveny v barokním a renesančním stylu. Je to taková pěkná změt úzkých křivých uliček. Hodně domů má novou omítku, stejně jako synagaga Major. Židé se věnovali řemeslu a obchodu. V 15. století sem přišli i židé vyhnaní z Brna. Pod židovským městem je největší židovský hřbitov na Moravě.

Při cestě od nádraží a průjezdu Boskovicemi nelze přehlédnout kostel sv. Jakuba Staršího. Kostel byl původně gotický, ale byl v letech 1772 a 1845-75 přestavován a upraven. Na druhé straně náměstí je renesanční radnice s věži, přestavovaná v roce 1859.

V Boskovicích je také westernové městečko, které jsem ale při své návštěvě v lednu nepotkal.

Návštěvní doba hradu

duben, říjen: soboty, neděle a svátky 10 – 16 hod. květen, září: denně mimo pondělí 10 -17 hod. červen, červenec, srpen: denně 9 – 18 hod.

Návštěvní doba zámku

duben, říjen: 9.00 – 18.00 pro předem objednané skupiny květen – srpen: 9.00 – 18.00 září: 9.00 – 17.00 Zavíracím dnem je pondělí a den po státním svátku.

Informace o veškerém dění v Boskovicích se dají najít na serveru www.Boskowan.cz.

Milan Kylar

Zakladatel a kdysi také šéfredaktor časopisu www.cestovatel.cz. Nyní jsem zaměstnancem softwarové společnosti... Kromě toho občas fotografuji.

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *