Bangladéš – den před volbami v Rajshahi

Na první pohled pouťová výzdoba se při druhém pohledu mění na poutače mnoha kandidátů. Město Rajshahi jsme zažily v předvolebním zmatku, ten však nic neubral pomalému a pohodovému tempu. V Bangladéši v období největších veder to asi ani jinak nejde.


Rajshahi je jedním z největších měst Bangladéše ležícím na západě těsně u hranice s Indií. Pokud se od ostatních měst v zemi něčím liší, pak nespočtem studentů navštěvujících několik zdejších vysokých škol. Kdo ale podle popisů v průvodci čeká intelektuální Mekku země, nedočká se. Rajshahi je bangladéšským městem jako každé jiné – nepřehledné, barevné, rušné a v den předvolbami navíc ještě zamořené papírovými lákači.

Rajshani není úplně turistickým rájem

Do Rajshahi jsme vyrazili v pátek. V této muslimské zemi je pátek jediným volným dnem, a to jen pro ty šťastlivce, kteří nepracují v obchůdcích, na trzích nebo jako řidiči. Jedná se o hlavní město stejnojmenného distriktu, takže dostat se sem v jakoukoli dobu autobusem nebo rikšou není problém. Jízdu vlevo po úzkých silnicí ozvláštňují náklaďáky, kozy, buvoli, cyklisti a chodci v protisměru. Ti všichni se sobě vyhýbají s precizností přeborníků v Tetrisu. Vše ale vždycky dobře dopadne, chce to jen trpělivost a pevné nervy.


K vidění v Rajshahi není dohromady nic. Turisty může přilákat snad jen nejstarší muzeum v Bangladéši ukrývající buddhistické a hinduistické sochy a několik maleb. Město Rajshahi nemá důvod se čímkoliv vzrušovat. Život tu plyne v rytmu pouličních stánkařů, odpolední siesty a čaje. Možná proto na mě působil celý ten předvolební humbuk tak násilně. Jako hodně přezdobený vánoční stromeček vypadaly telegrafní sloupy, dráty, domy, stánky, plotky, prostě všechno. Jako by někdo vysypal na město plný pytel konfet. Jako by dotyčný chtěl přece jen vykřesat z místních lidí trochu předvolební hysterie.

Souboj Ananasu se Zámkem

Bangladéšské volby neprobíhají tak úplně podle našich středoevropských představ. Jednotliví kandidáti nemají čísla, ale symboly. Předvolební kampaň je tedy soubojem Ananasu se Zámkem, Pumpou, Brýlemi, Slonem a Papouškem. Ty se derou do podvědomí z už zmíněných plakátů a vlaječek, ale i v podobě polystyrénových a kašírovaných plastik. Jednotný design toho všeho je pro mě prostě nepochopitelný.

Navštivte Markétin Fairtrade obchůdek tuktuki.cz a dejte svému šatníku nový rozměr. Budete originální a fér.

Jeden den v Rajshahi nám úplně stačil. Prošli jsme místní zoologickou, ono nejstarší muzeum, projeli jsme se na lodičce přes řeku a udělali nezbytné, v menším městě nemožné, výběry z bankomatu.


Průběh voleb jsme další den sledovali už jen v televizi. Přestože výsledky voleb ovlivňují celý distrikt, volit mohou pouze obyvatelé čtyř okresních měst. Ostatním nezbývá než radit svým známým a příbuzným, kteří v Rajshahi žijí. Jednotliví kandidáti nemají čísla, ale symboly. Voliči pak pod vybraný symbol na svém volebním lístku otisknou prst. Fronty před školami a nemocnicemi, kde se volby konaly, přenášely televize celý následující den. V Thanapaře, vesnici asi 35 kilometrů od Rajshahi, zajistilo zpravodajství denní dávku emocí namísto každodenních telenovel.

Sčítání výsledků trvalo až do dalšího dne. Vyhrál Ananas. Prý to nic nezmění a prý by nic nezměnil ani jiný kandidát. V Bangladéši, kde dvě hlavní politické strany nestojí proti sobě svými názory, ale osobními spory, se není asi čemu divit.

Za Banglatým Markéta Nešporová

Za podporu na naší cestě děkujeme očkovacímu centru Avenier a společnosti Transalpinus, která nám poskytla osobní filtr Katadyn na přípravu pitné vody.

Doporučené články