Autem do ciziny? Nepodceňte přípravu!

Cestujete do zahraničí nejraději na vlastní pěst? Stačí zabalit věci do auta a můžete vyrazit. Ale co když vás váš čtyřkolový miláček někde nechá stát?

Každý řidič se na své auto sto procentně spoléhá. Je ale dobré si uvědomit, že se pořád jedná pouze o stroj, který může z ničeho nic vypovědět službu. A o to je to horší, pokud k tomu dojde v zahraničí, v noci, za hustého deště a s nevyspalou rodinou. Jak se na tyto situace nejlépe připravit a jak postupovat?


Přípravy začínají před odjezdem, pojištění je základ

A to nejen pojištění k automobilu, ale i cestovní pojištění. Předpokladem je, že v zahraničí budete nějakou dobu pobývat. A pojištění do zahraničí je základní přípravou pro případ, že se něco stane. Udělejte si přehled v nabídce pojišťoven a vyberte si pokud možno komplexní variantu. Pokud jedete autem, volte takové pojištění vozidel, jež je platné ve všech zemích, zahrnuje nonstop asistenční služby a nabízí i další servis.

K poruchám dochází nejčastěji

Dle průzkumů jsou nejčastějším typem škody při provozu automobilů právě poruchy. Jen v loňském roce AXA Assistance, přední společnost v oblasti pojištění a asistence, zaznamenala markantní nárůst případů, kdy došlo k závadě a selhání vozidla. Celkem se jednalo o 68 % případů. Nejvíce se jich přihodilo v Německu (26%), na Slovensku (23 %) a v Rakousku (15 %). Výraznější nárůst byl ale zaznamenán i na jihu Evropy. Celkově ke škodám dochází ve druhém a třetím čtvrtletí (23 % a 43 %).

Důležité je uvědomit si, že ceny odtahů v zahraničí jsou přitom v poměru s tuzemskými výrazně dražší. Zejména na severu Evropy se můžete setkat s odtahem převyšujícím 600 eur. Překvapit vás ale může i odtah ve Francii nebo Maďarsku, kde zaplatíte i 400 eur.


Před odjezdem nezapomeňte

  • nechat automobil řádně zkontrolovat v servisu
  • ověřit si platnost všech dokladů
  • zjistit si povolené rychlosti v zahraničí
  • naplánovat trasu a zajistit mapové podklady
  • sjednat si i cestovní pojištění
  • mít všechny důležité kontakty u sebe
  • rozvrhnout si tankování pohonných hmot
  • pořídit si nabíječku do auta pro svá zařízení

Když se něco stane, dbejte na bezpečnost

V médiích se pořád setkáváme s případy, kdy řidiči nedbají bezpečnostních pokynů, a to ať už v případě poruchy, nehody, při samotném řízení aj. Pokud vás auto někde nechá stát (ve většině případů na dálnici), počítejte s tím, že řidiči kolem vás budou neopatrní. Postupujte tedy tak, abyste zachovali maximální bezpečnost. Od zapnutí výstražných blinkrů, obrysových světel, nasazení výstražné vesty všem členům posádky po umístění trojúhelníku. Vydat se hledat pomoc někam, aniž byste věděli kam, nemusí být úplně to nejlepší řešení. Obzvlášť, pokud s sebou máte např. celou rodinu.

Zavolejte svou asistenční službu

Nejdůležitější je zachovat chladnou hlavu a obrátit se na asistenční službu, kterou máte ke svému pojištění vozidel. Díky nonstop provozu (což by dnes mělo být samozřejmostí) vám vyškolení odborníci poradí, co v danou chvíli udělat pro zvýšení bezpečnosti. Především vám ale díky databázi vyhledají odtah, zajistí servis a náhradní vozidlo (samozřejmě záleží, jaký máte rozsah pojištění). Je důležité správně nahlásit, kde se nacházíte a sdělit všechny požadované informace. Pracovníci služby vás tak snadněji lokalizují a celý proces se tím urychlí. Samozřejmě se po dobu čekání zdržujte v bezpečných místech vedle vozovky.

Doporučené články