7 nejlepších míst v Budapešti! Tohle nesmíte minout!


Že jste ještě nikdy nebyli v Budapešti? Chyba! Je vzdálená, co by kamenem dohodil a navíc výlet vyjde jen o trochu víc než v Praze. Připravili jsme si pro vás sedm míst, která stojí za to navštívit!

Na úvod je třeba říci, že prodloužený víkend v Budapešti není vůbec nákladná záležitost. Cenově je o podobné jako v Praze. Pokud jde o dopravu, autem z Prahy do maďarské metropole dostanete zhruba za pět hodin. V autobusu sice strávíte o trochu času více, ale zase vás cesta vyjde doslova na pár stovek. Hezké tříhvězdičkové hotely se snídaní můžete bez problémů rezervovat za padesát Euro pro dvě osoby na noc. A pokud jde o hospody, restaurace a bary, tak to lze velmi jednoduše přirovnat k našemu hlavnímu městu. A atrakcí, které vás u Maďarů budou bavit, je také celá řada. Tady je těch sedm nejlepších:

1. Hradní čtvrť Buda se skvělým výhledem na město

Nad městem nelze přehlédnout scenérii několika krásných historických budov. Tato výše položená městská čtvrť se jmenuje Buda, stejně jako onen nejrozsáhlejší památkový komplex budov v zemi. Stavby jsou staré zhruba osm století a přežily několik požárů, nepokojů a válek, dokonce i zemětřesení. Na vrchol kopce lze vyjet lanovkou, do níž se nastupuje hned za známým budapešťským Řetězovým mostem. Výhled, který se vám naskytne, je opravdu famózní. Vidíte prakticky celé město.



2. Světově proslulé termální lázně – Széchenyi a Gellért

Byla by velká škoda vyrazit do Maďarska a neokusit kouzlu tamních termálních lázní. V Budapešti jsou dvoje. Svým provedením si jsou velmi podobné. Všude si můžete vybrat bazén dle teploty vody a to jak venkovní, tak i vnitřní. K dispozici jsou masáže a nejrůznější blahodárné relaxační kůry. U lázní je navíc snadné parkování. K dispozici je občerstvení v kavárnách. O ručníky se bát také nemusíte, neboť vše je k zapůjčení, i když za poplatek. Ačkoli budovy lázní vypadají poněkud staře, servis v lázních je kvalitní. Připravte se ale na to, že sem míří opravdu hodně turistů, výjimkou nejsou ani pravidelné autobusové zájezdy českých turistů. Rušnější jsou lázně zvané Széchenyi, zatímco Gellért jsou o trochu méně navštěvované.

3. Náměstí hrdinů

Náměstí hrdinů je první zastávka většiny turistů. Samotné náměstí je v Budapešti tak trochu raritou, neboť náměstí v Maďarsku obecně příliš hojně nebudovali. Toto navíc patří na seznam UNESCO.

Zastavují zde snad všechny zájezdy, stejně tak tu začínají i nejrůznější městské „bus tour“. Nedaleko náměstí je několik dalších zajímavých budov, například Dům Umění a Muzeum krásných umění. Nedaleko se nachází rozsáhlý park, kde se několikrát do roka pořádají tradiční maďarské trhy, třeba adventní, vánoční, velikonoční či akce pro děti.



4. Pinball Muzeum

To, co jen tak nikde jinde ve světě neuvidíte, je rozhodne zdejší interaktivní Pinball muzeum. Při vstupu se vás možná na první pohled zmocní panika, neboť vše vypadá, jako by se jednalo o muzeum hracích automatů. Ale tak to není. Ony barevné a často svítící boxy či poloprosklené stoly jsou nejrůznější variace na hry s míčkem či kuličkou, kam lze pro příklad zařadit třeba, u nás populární, stolní fotbálek. Toto muzeum obsahuje desítky podobných her, od starších až po ty nejmodernější. A návštěvníci si je samozřejmě mohou vyzkoušet. V muzeu vidíte děti i dospělé.

5. Maďarská restaurace s Michelinskou hvězdou

Maďarská jídla není třeba dlouze představovat, stačí uvést příklady jako segedín nebo paprikáš a každý se hned orientuje. Tamní kuchyně je podobná té naší, jen občas trochu pikantnější. Pokud chcete ochutnat tradiční maďarské jídlo za příznivou cenu, lze doporučit restauraci VakVarjú v centru města. Jedná se o velkou, čistou a stylovou tradiční hospodu. Budapešť nezklame ale ani ty nejnáročnější turisty. Je zde totiž restaurace BorKonyha, která se dostala až do věhlasného Michelinského průvodce. Ta vedle tradičních maďarských jídel nabízí i francouzskou kuchyni.

6. Prolézání jeskyní pod Budapeští

Pro příznivce trochu adrenalinovějších zážitků nabízí maďarské hlavní město možnost podívat se pod zem. Turistické agentury nabízí cesty v podzemí prakticky na každém rohu. Vybrat si můžete podle času, jak dlouho chcete v podzemí s průvodce strávit, a podle místa. Připravte se ale na to, že vylezete trochu prochladlí a špinaví (ačkoli každý dostane k zapůjčení speciální oblečení a helmu). Malou nevýhodou jsou obrovské zástupy turistů, které na atrakci čekají. Doporučuje se proto objednat si podzemní tour předem na internetu, a to na pevné datum a čas.



7. Krásná budova Parlamentu

Historická budova parlamentu, ležící těsně u břehu Dunaje, patří k opravdovým skvostům města. Zajímavostí je, že při stavbě této budovy bylo použito přes čtyřicet kilogramů zlata. Pokud si zaplatíte prohlídku budovy, čeká vás jedna zasedací síň (druhá slouží pro účely parlamentu), řada soch, reliéfů, maleb, ale také celoročně vystavené korunovační klenoty. Prohlídky jsou možné pouze s průvodcem a trvají padesát minut.

Doporučené články