13 věcí, které by neměly chybět v žádné cestovní lékárničce

Čas letních dovolených se blíží a jednou z věcí, která by v žádném zavazadle neměla chybět je lékárnička. A je úplně jedno, zda Vaše cesty míří do zahraničí, nebo zůstanete věrni naší krásné zemi.

Cestovní lékárnička rozhodně má v zavazadle své místo. Těžko spoléhat na to, že zrovna ve chvíli, kdy budete potřebovat teploměr, lék na horečku či průjem, náplast nebo cokoli jiného, bude v dosahu lékárna nebo jiný obchod, kde to seženete.

Co by v cestovní lékárničce určitě nemělo chybět?

Léky, které užíváte pravidelně

Předně si do lékárničky nezapomeňte dát léky, které užíváte pravidelně. Zkontrolujte, zda jich máte dostatek na celou dovolenou a pro jistotu i nějaký navíc.

Teploměr

Obzvlášť, pokud cestujete s dětmi. Horečka se může kdykoli objevit a nemít po ruce teploměr? Těžko spoléhat na to, že třeba v kempu bude alespoň k zapůjčení.

Léky na snížení teploty

Nikdy nevíte, kdy Vás nebo děti postihne zvýšená teplota nebo třeba bolest hlavy. Paralen nebo Nurofen jako když najdete.

Léky na bolest v krku, rýmu a kašel

Kapky do nosu a pastilky na bolest v krku se hodí v každém ročním období. To samé platí i pro kašel. Možná Vás to překvapí, ale i v létě Vám mohou pěkně potrápit.

Kinedril, Autíčka, Zázvorová lízátka,…

Prostě cokoli, co uleví od nevolnosti. Cesty bývají náročné, nikdy nevíte, jaká cesta Vás čeká. A pokud cestování snášíte hůře, rozhodně si je přibalte.

Léky pro úpravu zažívání

Hlavně při cestě do dalekých krajin, ale třeba i do kempů apod., Vás může postihnout nepříjemnost – např. průjem. Buďte připraveni a nenechte se zaskočit.

První pomoc při alergii

Pokud míváte alergii, určitě si nezapomeňte doma antihistaminika. Oceníte je nejen při běžné alergii, ale také třeba při osypání drobnými svědivými pupínky, poštípání hmyzem nebo třeba když to přeženete se sluníčkem.

Ochrana před sluníčkem

V létě nebo v zimě, ochrana pokožky je vždy na prvním místě. Vezměte s sebou opalovací a poopalovací přípravky, tělové mléko, panthenol apod. A nezapomeňte pokožku natírat pravidelně.

Ochrana před hmyzem

Z výletu do přírody si můžete přinést nežádoucí suvenýr v podobě poštípání hmyzem nebo klíště. Prevence je důležitá a není radno ji podceňovat. Kousnutí klíštětem může mít nepříjemné následky – např. boreliózu nebo klíšťovou encefalitidu. Nezapomínejte tedy na kvalitní repelent a po každé procházce přírodou se pořádně zkontrolujte. Mějte po ruce i kleštičky na odstranění klíštěte a desinfekci. Hodit se Vám bude také chladivý gel po bodnutí hmyzem.

První pomoc při drobných poraněních

Ať už cestujete s dětmi nebo bez nich, určitě s sebou vezměte také desinfekci, náplast, obvaz, nůžtičky či borovou vodu. Hodit by se Vám mohlo také obinadlo. Stačí jedno neopatrné šlápnutí a vymknutý kotník je na světě.

Nezvaný host – opar

Jednou z nepříjemností, která nás při dovolené může postihnout je i opar. Přibalte také mastičku na opary a B-Komplex.

Desinfekce vody

Nikdy nevíte, jaká kvalita vody bude v cíli Vašich cest. Tableta na úpravy vody se do lékárničky vždy vejde a Vy si ušetříte mnoho starostí.

Hubení dotěrného hmyzu

Insekticidní přípravek si asi nepřibalíte přímo do lékárničky, na cestách – hlavně v létě – se Vám ale jistě bude hodit. Cestovní lékárničky jsou nezbytným doplňkem turisty, sportovce, cyklisty nebo třeba i rodiče. Měly by obsahovat funkční prostředky pro první pomoc ať už na zahradě, v parku, u moře, pod stanem, v hotelu,… – prostě kdekoli.

Doporučené články